کتاب بازی بازوی تربیت((ضمیمه اول جلد چهارم من دیگر ما (مهارت های تربیت فرزنددر دنیای امروز)
چند ماه پیش از این رهبرانقلاب در دیدار با اعضای شورای عالی انقلاب فرهنگی نگرانی چندبارۀ خود را از تهاجم فرهنگی غرب ابراز داشته و در همین راستا نسبت به ترویج بازی های سنتی تأکید ورزیدند. ایشان در این دیدار فرمودند: « ما بچّه های خودمان را که اَلَک دولَک بازی میکردند که تحرّک داشت و خوب بود، گرگم به هوا بازی میکردند که کار بسیار خوبی بود و ورزش بود و بازی و سرگرمی بود، یا این چیزی که خط کشی میکنند و لیِ لیِ میکنند - بازیِ بچّه های ما اینها بود - آورده ایم نشانده ایم پای اینترنت، نه تحرّک جسمی دارند، نه تحرّک روحی دارند، و ذهنشان تسخیر شده به وسیله ی طرف مقابل. خب بیایید بازی تولید کنید، بازی ترویج کنید، همین بازی هایی که بنده حالا اسم آوردم و ده تا از این قبیل بازی [که ] بین بچّه های ما از قدیم معمول بوده را ترویج کنید؛ [این ] یکی از کارها است، اینها را ترویج کنید.»
این کتاب حاوی 140 بازی از دوران نوزادی تا دوران نوجوانی است؛ بازی هایی که در فرهنگ بومی کشورمان ایران رواج داشته؛ اما آرام آرام به دست فراموشی سپرده می شود. گردآوری این کتاب از سوی جناب آقای محسن عباسی با همکاری گروه تربیتی «آیین فطرت» انجام گرفته است.
«بازی، بازوی تربیت» نوشته محسن عباسی ولدی با همکاری گروه تربیتی« آیین فطرت» است. این کتاب به آموزش بازیهایی میپردازد که به رشد و پرورش کودکان در خانواده کمک میکند.
این کتاب به دو بخش کلی تقسیم شده است. در بخش اول بازیهایی معرفی شده که مناسبِ مرحلۀ نوزادی تا کامل شدن توانمندیهای کودک است. بخش دوم نیز به بازیهایی میپردازد که متناسب با زمان کامل شدن توانمندیهای کودک است.
در بخشی از کتاب میخوانیم:
برخی از این بازیها را شما باید انجام بدهید و بچهها تماشا کنند. برخی را هم باید انجام بدهید تا بچهها یاد بگیرند. برخی هم اشتراکی هستند. تشخیص این موارد آسان است؛ پس اگر ما یک بازی را به شما آموزش میدهیم، به این معنا نیست که همیشه بچه باید تماشاچی باشد.
از یک زاویه، همۀ بازیهایی که در اینجا آموزش داده میشود، در این سه دسته قرار میگیرد: اول: بازیهای بدون وسیله؛ دوم: بازی با وسیلههایی که در خانه وجود دارد؛ سوم: بازی با تهیۀ وسایل ساده.
برخی از والدین به اشتباه گمان میکنند بازی بدون اسباببازی، برای کودکان جذابیتی ندارد؛ در حالی که بازیهای بسیاری وجود دارد که بدون هیچ وسیلهای انجام میشود؛ اما برای بچهها خیلی هم جذاب است.
این کتاب به چند بخش تقسیم شده است.
بخش اول :مرحله شکل گیری و توانمندی
صدا در آوردن / خواندن / تقلید صدا / بازی با انگشتان / تکان دادن / پنهان کردن و نشان دادن / اومدم اومدم / بالا بردن / بالا و پایین انداختن / جغجغه های واقعی و …
بخش دوم : دوره کامل شدن توانمندی
کدوم به کدوم مربوطه / بگو چی دیدی ؟ / تشخیص رنگ / این بو ، بوی چیه ؟ / بگو چی شنیدی ؟ / چی برای کجا ؟ یا چی برای کی ؟ / چی رو برداشتم ؟ / جفت کردن اشیاء/ بستن چشم و پیدا کردن مهره ها و دگمه ها و …/ تقطه ها را به هم وصل کن و …
بازی دو نفره
کلاغ پر / بپا زمین نخوری / شلوغ بازی / شمارش معکوس / نقطه بازی / عمل طبق دستور / اسم فامیل / دوز / بشین پاشو / اتاق / پانتومیم / سنگ ، کاغذ ، قیچی و …
بازی چند نفره
هپ / چشمک بازی / صندلی بازی / جمله سازی / بازی با اعداد / بازی بزنه بزنه / چرخاندن طناب و پریدن از روی آن / چشم بسته به دنبال کسی گشتن / دستش ده / راه رفتن با گونی / مشاعره / قایم باشک و …
بازی گروهی
زو / نقشه گنج / خروس جنگی / به تو میگم به اون بگو / الک دولک / وسطی / قلعه بازی / هفت سنگ / جمع آوری با چشم بسته / گل یا پوچ / طناب کشی / رابرت
چوب میخ نجاری
قطعات مختلفی از چوب را برای فرزندان تهیه کنید . یک چکش ، میخ و چسب چوب را هم در اختیارش قرار دهید . دادن اره نجاری به دست کودک ممنوع است ؛ اما با احتیاط و نظارت می توان اره نجاری را به نوجوان داد ؛ البته اره مویی خطر کمتری دارد . حالا اجازه بدهید با خلاقیتی که به خرج می دهد ، چیزی را درست کند .