شرح و بسط معارف اسلامی را باید از متفکران ژرف اندیشی آموخت که در نزد همگان به علم و دانش و صفای باطن و تهذیب نفس، شناخته شده اند.
بی تردید علامه سید محمدحسین طباطبائی از عالمان برجسته ای است که نزد همگان به این صفات شهره است. وی با سخت کوشی و تامل و دقت و از سر اخلاص به فراگیری علوم همت گمارد و با هوشیاری در مسیر تهذیب نفس و عرفان پای گذاشت؛ از همین رو، آثاری که از وی به جا مانده جاذبه ویژه ای دارد و با بهره مندی از عقلانیت و معنویت عقل و قلب مخاطبان را سیراب می سازد.
از سالیان قبل، آثار ایشان چاپ شده بود اما استاد سید هادی خسروشاهی از سالیانی دراز و با اجازه ی شخص آن بزرگوار، همه ی آنها را - غیر از تفسیر المیزان- با دقت تنظیم، تصحیح، ویرایش و آماده ساخته و برای چاپ به موسسه بوستان کتاب سپردند که به تدریج در 20 جلد منتشر گردید.
اینک برای نظم و انسجام بهتر، همه آنها را تحت عنوان «مجموعه آثار علامه طباطبائی» در 9 جلد تقدیم علاقه مندان شده است.
جلد شش این مجموعه شامل کتاب های: آغاز فلسفه و نهایت فلسفه می باشد.
آغاز فلسفه
آغاز فلسفه، ترجمه گویا، علمى و روان از کتابِ گرانسنگِ «بدایة الحکمه» تألیف مرحوم علامه طباطبائى است که در آن، علاقهمندان فلسفه را با بحثهاى مقدماتى فلسفه به صورت دقیق و منظم، آشنا مىکند.
این کتاب را آیة اللَّه محمد على گرامى که خود از اساتید مشهور و پرسابقه فلسفهاند به فارسى ترجمه کردهاند.
اثر حاضر، از این موضوعات بحث کرده است: کلیات مباحث هستى، وجود ذهنى و خارجى، مواد سهگانه وجوب، امکان و امتناع، ماهیت، معقولات عشر، علت و معلول، واحد و کثیر، سبق و لحوق، قوه و فعل، علم و عالم و معلوم، مسائل مربوط به واجبالوجود.
نهایت فلسفه
ترجمه سلیس و روانی از کتاب پر ارج «نهایة الحکمه»، تالیف مرحوم علامه طباطبایی است که در آن، مسائل عمیق و دشوار فلسفی را به مدد برهان و ابتکار فلسفی و ذهن و ذوق مثال زدنی، تعلیم می دهد. این اثر در واقع، خواننده را با خود تا قله های فلسفه و نهایت حکمت، می برد و از سیر در مسائل فلسفی مشعوف می سازد. موضوعاتی که در کتاب حاضر بحث شده اینهاست: مسائل کلی وجود، وجود مستقل و وجود رابط، مواد قضایا، ماهیت و احکام آن، مقولات ده گانه، واحد و کثیر، علت و معلول، قوه و فعل، سبق و لحوق و قدم و حدوث، عقلو عاقل و معقول، درباره واجب الوجود.