حوزه علمیه، به عنوان مرکز اصلی شناخت و تبلیغ دین و تربیت عالمان دینی، یکی از اصلیترین مراکز تحول در جامعه به شمار میآید. عقبماندگی حوزه از یک طرف و رکود فقه از طرف دیگر، یکی از عوامل مهم جدایی نسل جوان از دین خواهد بود. دراینمیان که عدهای منتظر مرگ روحانیت و حتی بالاتر، در حال دسیسه برای آن هستند و عدهای حوزه گرفتار در مشکلات را میپسندند،برخی نیز از هوسها گذشتهاند و فقط مىخواهند که کارها انجام شود و نقصها برطرف گردد، حتى بدون گفتوگو و مجادله.
در بخش اول این کتاب، استاد علی صفایی به حوزه بهمثابه مکانی براى تربیت رهبر و سرپرست نگریسته و در سه بخش، مشکلات را تحلیل، و راه حلهاى خویش را عرضه کرده است:
در رهبرى و مدیریت حوزه، در تحصیل و مشکلات آن، و در تبلیغ. در بخش دوم کتاب، فقه به عنوان اصلیترین وظیفه حوزه، تحلیل، و عوامل رکود آن بررسی شده است.
کتاب «روحانیت و حوزه» نوشته استاد صفایی از پرفروشترین کتابهای جبهه فرهنگی انقلاب اسلامی خصوصا در مشهد بوده است.
استاد در این اثر، به حوزه به مثابه جایی برای تربیت رهبر و سرپرست نگریسته و در سه بخش: رهبری، تحصیل و تبلیغ، مشکلات را تحلیل و راه حلهای خویش را عرضه داشته است.
نویسنده در بخش مهمی از کتاب مبحث رکود فقه را هم بررسی کرده و راه حلهایی هم ارائه میدهد.
روحانیت و حوزه (مشکلات و راهکارها) سری مباحث حوزوی/50 عنوان کتابی است از علی صفایی حائری که توسط انتشارات لیله القدر در سال 1393 به چاپ رسیده است. موضوع اصلی این کتاب روحانیت است. نیز در بازار کتاب موجود میباشد. از علی صفایی حائری، کتابهای چهل حدیث از امام حسین علیه السلام(لیله القدر)، پاسخ به پیام نهضت آزادی(لیله القدر)، نامه های بلوغ(لیله القدر)، مسئولیت و سازندگی(لیله القدر)، نیز در بازار کتاب موجود میباشد.