این اثر ارزشمند با عنوان طریق عملی تزکیه سالک در طی طریق و سلوک الی الله بعد از مرحله اول یعنی توبه و بازگشت، در قدم دوم باید در میدان طلب قدم بگذارد و تا رسیدن به مقصود دست از طلب نمیکشد.
گزیده ای از کتاب : مقالات استاد محمد شجاعی (دوره سه جلدی)
جلد اول : مبانی نظری تزکیه ( چه بوده ایم ، چه گشته ایم و چه میتوانیم باشیم
حقیقت اصلی انسان و صورت اولیه او :
حقیقت انسان و اصل او ، به عبارت دیگر ، حقیقت اصلی روح انسان و صورت اصلی آن ، مظهر و مجلای وجه الله و جلوگاه اسماء و صفات حق است . حقیقت روح انسانی و اصل او ، همان « روح خدا » است که اقرب مخلوقات به مبدا متعال است و همان است که در آیه « و نفخت فیه من روحی» به آن اشاره شده است .
در سوره ص ، آیه 72 میفرماید :
« فاذا سویته و نفخت فیه من روحی »
یعنی (( وقتی که خلقت بدنی انسان را تسویه نمودم و در آن در روح خودم دمیدم....))
جلد دوم : طریق علمی تزکیه ( 1) یققظه یا جذب ربوبی توجه یا بازگشت به حضرت مقصود تطهیر باطن یا توبه از رذایل اوصاف و اخلاق
استضائه از مقام ولایت مطلقه برای حصول یقظه
اصل یقظه و انتباه ، یعنی نور یقظه و جذب حق ، چه بظاهر بر اثر تلاوت آیات و تدبیر در آنها ، چه بر اثر تفکر در آیات وجود ، و چه بنحو دیگر باشد ، بحکم مشیت حق و بمقتای ولایت مطلقه تکوینیه ، از طریق حاملین مقام ولیت مطلقه خواهد بود ، چه انسان خود به این امر توجه داشته باشد ، و چه غافل از آن باشد.
جلد سوم : طریق عملی تزکیه ( 2 ) طلب و مجاهدت - مرتبه اول مراقبه ، مرتبه دوم مراقبه
بعد از توبه و بازگشت ، سالک باید قدر در میدان طلب بگدارد ف و در طلب حضرت مقصود برآید ، و دست از طلب برندارد ، تا به مقصود نایل شود.
وقتی سالک از افعال حرام ، یعنی از ترک یا تضییع واجب ، و از ارتکاب محرمات و معاصی ، و به موازات اینها از رذایل اوصاف و اخلاق ، با شرحی که گذشت توبه کرد و روی به حضرت مقصود آورد ، باید سر در میدان طلب نهد ، و در مقام طلب کاملا جدی باشد...