قرآن کریم سفره گسترده الهی برای میهمانان پروردگار است تا هر کس به اندازه ظرفیت و بنابر ذائقه خود از نعمت های رنگین آن بهره مند شود. قرآن تبیان فطرت انسانی است و او با تلاوت قرآن، مراتب درونی اش را واکاوی می کند پس دستور سلوکی قرائت قرآن در حقیقت، توجه به معرفت النفس است و سالک با تلاوت آیات الهی در مراتب باطنی خود پیش می رود. از این رو، در مکتب تربیتی علامه طباطبایی و سایر بزرگان انس با قرآن و تلاوت آیات الهی همواره از اصلی ترین دستورات سلوکی بوده است.
این کتاب دومین جلد از مجموعه « دستورات اخلاق توحیدی » است. در این مجموعه، دستورات عمومی چهارگانه مکتب تربیتی مرحوم علامه طباطبایی(ره) توضیح داده شده است. این دستورات عبارتند از: دوام طهارت، انس با قرآن، نماز اول وقت و نماز شب دستور سلوکی قرائت قرآن در حقیقت توجه به معرفتالنفس است و سالک با تلاوت آیات الهی در مراتب باطنی خود پیش میرود؛ گویی آیات حقیقت خود را میخواند و فطرت الهی خویش را در لسان پروردگار تبیین مینماید.
با توجه به اینکه نفس انسانی ذومراتب است، هر انسانی در هر مرتبهای که باشد با همان مرتبه از قرآن ارتباط برقرار میکند و از اقیانوس بیکران کلام الهی بهرهمند میشود. مجموعه دستورات اخلاق توحیدی در تکمله مجموعه «مراقبات اخلاق توحیدی» تدوین گردیده است. از آنجا که اساتید اخلاق و سیروسلوک به شاگردان توصیه میکردند برای ملکه شدن دستورات، یک یا چند اربعین به آن اهتمام داشته باشند، از همین رو در این مجموعه علاوه بر شرح هریک از دستورات، محتوایی (شامل آیه، روایت، کلام بزرگان، شعر، داستان و دعا) در قالب یک اربعین ارائه شده تا به فرد در ملکه نمودن آن دستور اخلاقی یاری نماید.